Türkiye’nin etrafının denizlerle kaplı olması ihracat ve ithalata denizciliği ön plana çıkarmıştır. Yurt dışından gelen bütün mallar gemilerle ile transfer edilerek kıyılarımızdan limanlara alınmaktadır. Bizim mallarımız da gidecekleri deniz aşırı yerlere tanker ve gemiler ile iletilmek sureti ile yola çıkmaktadır. Bu malların hepsi günlerce sürebilecek denetimlerden geçerek ülkemize alındığı gibi bizim gönderdiklerimizde yurt dışında aynı prosedürle karşılaşmaktadır. Limanlara yanaşabilmek için özelikle tankerlerin içerisindeki malı gösterecek olan kayıtları açık tutulmalıdır. Her ülke limanına başka bir geminin özellikle yabancı gemilerin yanaşmasına izin vermez. İşte sizin için gerekli olacak bağlama kütüğü bu zor anlarınızda sizin nereye bağlı olduğunuzu ispatlayacak numaraları taşımaktadır.
Yük gemisi ve tanker alma prosedürü tonilato belgesi içeren prosedürleri gerektirmektedir. 18 gros tonilato altında olan bütün araçlar bağlama kütüğüne kayıt yaptırmak zorundadır. Yük miktarı, geminin ya da tankerin genişliği, uzunluğu, hacmi, derinliği hakkında geniş bilgilerin yanında yük taşımaktaki amacı, hangi yükleri taşıyabilir özellikleri olduğu da belirtilmelidir. 2,5 metre üzerindeki gemiler ve tankerler için bu belgenin varlığı deniz üzerindeki trafiği denetlemek ve taşımacılıkta taşınan sağlıklı yük miktarının hesaplayabilmek için gereklidir. Denizlerde ve okyanuslarda kıyıları olan ülkelerin kendi aralarında belirledikleri deniz araçları numaralandırılması ile her araç üzerindeki gösterilen numaralar o ülkenin kimliği bazındadır.
Yük gemisi ve tanker alma prosedürü kimliği olmayan araçlarda cezai işlemler uygulanarak çerçevelendirilmek istenmiştir. Gelişi güzel yapılmaması gereken alışverişler için devletin denetleyebileceği bu sistemi oturtmak bu şekilde daha kolay olmuştur. Deniz üzerindeki araçlar Denizcilik Bakanlığınca ve en yakın limana bağlı olarak denizde kontrol yapabilme özgürlüğüne sahip güçlerle birlikte araçların kontrolleri seyir halinde bile olsa yapılarak ispatlanabilir. Burada ruhsatı olmayan araçlar için cezalar uygulanmaktadır. Ruhsatı olmayan ya da harcı ödenmemiş olan araçlar bu tutarların %5 oranında fazlasını ödeyeceklerdir. Bu ödenmeyen her ayda faizlenerek artabilir. Bu yüzden takribi verilen sürede ödenmesi gerekmektedir.
Yük gemisi ve tanker alma prosedürü bağlama kaydı limanlarda mecburi olması gereken imzalı ve mühürlü evraklardır. Her evrak için ayrı inceleme yapıldığından biraz uzun süreli kayıt bekleme işlemleri yapılabilir. Çünkü hem aracın hem de kullanıcı ve alıcı, satıcı her kim başvuruda bulunmuş ise araştırılması gerekmektedir. Liman başkanlıklarının ilgileneceği konularda görevlendirilen birimler işini yemiz yapmalıdır. Bağlama kütüğü içerisinde kayıt, tescil kaydı, günlük alınan harcırah kaydı, sahibi olan kişiden başka varsa ortaklar ya da ortağın ismi, gerekli görülen kayıtların listesi tutularak gizlenmektedir. Bir nüshası siz de olacak belgelerin diğer nüshası kütük kaydında geçerli olacaktır. Ayrıca GESBİS araştırma olarak da istediğiniz kaydı görebilme avantajınız olacaktır. GESBİS’in gösterdiği sistem ile birlikte yapacağınız her işte kayıtlı olduğunuz limana gelmek zorunda değilsiniz.