Yolcular denizle olan yolculuklarda daha hoş manzaralar ile karşılaşarak gezinmenin tadını almaktadır. Bu yüzden normal otobüs yolculuklarından daha güzle olan deniz yolcukları seçilmektedir. Ancak bazı adalar arası geçişte sadece denizyolu kullanılması da mecburi yolculuğa itmektedir. Burada insanlar kendileri dışında araçlarını da taşıyarak karşıya ya da diğer adaya geçme lüksünü de yaşatmaktadır. Yolcu gemileri riskli alanlar içinde olabilen ve riskleri kaldırabilecek kadar nitelikli olmalıdır. Alış ve satışlarda bağlama kütüğü niteliklerine uyularak işlemlerin yapılması en küçük birim olan liman başkanlıkları tarafından denetlenebilir ve sorgulanabilir.
Yolcu gemisi alma prosedürleri her yolcunun güvenliğini tek tek sağlayabilecek kapasitede prosedürler içermektedir. Burada istenilen gemiler içinde kullanılan malzemelerin yolcu ağırlamaya uygun olup olmadığı, suda kalabilme süresi, motor kapasitesi, yolcular dışında alacağı yük miktarı ve kişi başına düşen yük miktarının bu konuda ayarlanması, yolcu gemisi niteliklerinin her açıdan bu gemi üzerinde sabit kalması gibi gerekçeler dışında gemiye sahip olan kişinin kendi şahsi kimliği belirlenmelidir. Gemilerde gemi kullanımına ilişkin esaslar da göz önünde bulundurularak güvenlik sağlanmaktadır.
Yolcu gemisi prosedürleri bağlama kütüğü alınması ile netleşmektedir. Kayıtlar denize olan bağlantıları ispatlarken deniz içinde seyir edecek olan geminin özelliklerini de göstermektedir. Gemiler suyun kaldırma kuvvetine uygun nitelikleri taşıyarak son imdat anında herkese yardımcı olacak nitelikler taşımalıdır. Seyir halindeyken kendi kapasitesi dışında olacak yükleri almamalıdır. Gideceği ve geleceği limanlar birbiri ile bağlama kütüğündeki kayıtlardan sizi tanıyarak limana yanaşma ve kalkma durumu yaratabilmek içindir.
Yolcu gemisi prosedürleri mutlak alınacak olan ruhsat ile kendi bayrağını dalgalandırma şerefine erişmiş gemiler için kolaylıklar sunmaktadır. Yolcu gemileri uzak yolculuklar yapabilir. Ruhsat alabilmek için bu gemilerde tam randımanlı olarak çalışacak motorların kontrolü bağlama kütüğü prosedürleri içinde geçecektir. Ne kadar yol yapabilirler. Dalgalar karşısında ne kadar dayanabilirler. İncelemeler sonucunda açığa çıkacaktır. Her gemi için verilmeyen ruhsatta sadece prosedürlere uyabilen gemiler bu ruhsatı edinebilir.
Yolcu gemisi prosedürleri bakanlıklar tarafından onaylanan belgeler ile kabul edilmektedir. Noter eşiğinde yapılacak araştırmalara öncelikle noterler karar verecektir. Uzman kişiler her zaman işin ne yönde olması gerektiğinin farkında olmalıdır. ilk başta kişilerin veya kişinin tanıtıldığı belgeler içinde kişi bilgileri onaylanırsa deniz aracı için gösterilmiş olan belgeler incelemeye alınmaktadır.
Yolcu gemisi prosedürleri yapılan onaylar ve mühürleme ile alınacak evrakların tasdiki yapıldıktan sonra kayda geçirilecektir. Bağlama kütüğü kayıtları bağlı bulunulan limanlar dışında her limanda sizin ve deniz aracınızın sicili olacaktır. Sicil kaydınızın olması her limanda yapacağınız işlerin planlı bir şekilde yürümesini sağlayacaktır. Kayıtlarınıza eklenecek olan yapılacak işler ve zamanlamaları sizin numaranız ile verildiğinden sadece sizin aracınızın yapabileceği kapasiteyi sağlamaktadır.