Kendi iç sularımızda özgürce dolaşmak için gerekli olan kuralları yerine getirmelisiniz. Sizin ve aracınızın içinde bulunduğu konuma göre alacağınız ruhsat ve bağlama kütüğü nosu ile sizin için uygun olan mesafelere kadar gidebilirsiniz. Tehlikeli durumları ortadan kaldırmak ve deniz yüzeyinde tanınabilmek için her aracın sicil kaydının güvenli ve temiz olması aynı zamanda en yakın birime bağlı olması gerekmektedir. Göstereceğiniz talep karşılığında yeni kayıtlarınız, alım satım işleriniz, devirleriniz yine bu bağlama kütüğü çerçevesinde yatırılabilecektir. Araç üzerindeki incelemelerde araç üzerinde yapılmış işlemler olabileceğinden haciz, rehin, ihtiyati tedbir kayıtları tutanak olarak gösterilmelidir.
Sürat teknesi alma prosedürü iç su araçlarına uygulanan prosedür kararları ile uygulanmaktadır. Sürat tekneniz için hukuki boyutlarını oluşturacak bağlama kütüğü esası bakanlıklara sunacağınız gerekçeli bilgiler ile verilmektedir. Kişi kendi adına yaptıracağı kayıtlarda kendi sicil kaydını, kimlik numarasını ve alacağı sürat teknesine dair ayrıntıları gösterebilmelidir. Tam olmayan evraklar için bakanlı tarafından evrak tamamlama süresi verilmektedir. Bu arada tamamlayacağınızı evraklarınızla gelerek tekrar işlemlerinize devam edebilirsiniz. Ancak süre dolumunda sizin için açılan dosya iptal edilecektir.
Sürat teknesi prosedürü kanunlarını gerçekleştirdikten sonra alacağınız bağlama kütüğü numaralarınız görünebilirlilik şartı ile tekne üzerinde yazılı bulunmalıdır. Türk bayrağı çekme zorunluluğu olan iç su araçlarında ruhsatınızı aldığınızda bayrak takma hakkınızda gerçekleşebilir. Yurt dışında vatandaşlığınız olsa bile kendi sularımıza geldiğinizde Türk bayrağınızı çekmek zorundasınızdır. Ticari araçlar için mevzuat kanunlarla gösterilmektedir. Bağlama kütüğü bilgileri GESBİS sayfasında yer almaktadır. Gerekli gördüğünüz zaman burayı tıklayarak işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Sürat teknesi prosedürü bağlama kütüğü kayıtları için başvuru dilekçeniz, şahsınız adına olacak işlemlerde kendinize ait olacak kişisel bilgileriniz, yabancı iseniz oturma belgeniz, adli ve idari makamlardan alacağınız kayıtlarınız, tonilato belgeniz bulunmalıdır. Tonilato belgesi büyük gemiler için uygulanmaktadır. İç sularda tekne dışında almak istediğiniz bağlama kütüğü kaydı için bu belgeye ihtiyacınız olacaktır. Yirmi gün gibi kısa bir sürede oluşturulacak kayıtlarınız için web sayfasından takip yapabilirsiniz. Kimlik ve adres bilgileri yanlış ya da olmayan kişilerin bir ay içindeki yeni başvuruları kabul edilecektir. Ancak bu duruma gerekçe göstermeleri gerekmektedir. Ancak yine de araştırılan kişiler eğer konumları ve gerekçeleri uygun bulunursa ruhsat almaya hak kazanabilir.
Sürat teknesi alma prosedürü kayıtsız her kişi uygulanmaktadır. Zamanında yapılmayan düzenlemeler olduğunda bütün işlemler için iptal kararı alınacaktır. İşlemleriniz iptal olduğunda her koşulu tekrar yerine getirmeniz ve gerekli özürü bildirmeniz gerekmektedir. Bu durumda re’sen kayıt bölümüne kaydı yaptırılan araçların kayıt güncellemelerinde bulunmalarıyla bağlama kütüğüne kayıtları alınmaktadır. İlk alımlarda alınan harç karşılığında ruhsatname tekrar düzenlenerek sürat teknesi alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ruhsatsız olan araçlar deniz yüzeyinde dolaşamaz ve alım satımları gerçekleştirilemez.