Almış olduğunuz deniz sularında kullanacağınız araçlar için ruhsatnameniz olması şarttır. Kendi sularımızda rahatça kullanabileceğiniz araçların yanında ticari araçlar için bu daha çok gereklidir. Kendi bayrağımızı dalgalandırabilmek ve rahatça gezintiler sağlamak amacı ile alınacak ruhsatınız sizin adınıza ve bağlamam kütüğüne kayıtlı araçlar için verilmektedir. Bağlamam kütüğüne kayıtlı ola her araç kendi bayrağını gösterebilme hakkı kazanmaktadır. Eğer deniz aşırı ticaret yapmak istiyorsanız sizin bayrağınızın tanınmak adına aracınız da bulunması tehlikeli olacak durumlarda yardımcı olmayı sağlayacaktır.

Ruhsat alma prosedürleri için kayıt yaptırdığınız gün bağlama kütüğü kayıt çalışanları tarafından onaylanabilir. Liman başkanı veya başkanlık izni ile imzalanan belgeler size teslim edilecektir. Eğer bu kişilere ulaşmanız olanaksız ise başkanlık ya da ilgili kurum tarafından verilen onay ile burada bulunan personel tarafından imzalar tamamlanarak yine ruhsatınızı alabilirsiniz. Bağlı olduğunuz başkanlıktan farklı olarak başvuru yaptığınız başkanlıklarda da işlemlerinizi yaptırabilirsiniz. Bağlama kütüğü kayıtları sistem içinde her yerde geçerli olacağından sorun yaşamadan ilgili olan başkanlığa ulaşabilirsiniz.

Ruhsat alma prosedürleri çerçevesinde bağlama kütüğü ve numarası, alınacak olan aracın gücü, aracın denize açılıp açılmamasına etki edecek yapım malzemesi, en, boy ve derinliği, net olarak ağırlığı, kullanım amacı, markası ve seri nosu, deniz ve iç su araları için istenilen belgelerdir. Bunun dışında ruhsat almak isteyen kişinin TC kimliği, vergi numarası, ve vergideki pay oranı, eğer ortak alınacak bir araç ise bu ortaklığa sahip ola kişilerin adları ve TC numaraları, vergi kayıtları da istenilmektedir. Tek tek yapılacak olan başvurularda ortaklar birlikte açacakları dosyalarında kendi kayıtlarını vererek işleme tabii olabilirler.

Ruhsat alma prosedürleri gereği yapıldığı takdirde bağlı buluna bakanlıklar ruhsat üzerinde şekil ve bilgi değişikliği yapma hakkına sahiptir. Alınan belgeler araç içinde bulunmalıdır. Ruhsatı olmayan araçlar deniz seferlerine çıkarılmayacağından bu ruhsatların kayıt dolum günleri geldiğinde yeni ruhsatlar için başvurular yapılmalıdır. Ruhsatname kaydı çıkana kadar idari tedbirler alınabilir. Harç işlemleri yapılmayacak araçlar için de ruhsat verilmektedir. Ruhsatlar için beş yıl gibi bir süre vize alabilirsiniz. Vizelerin alınmasında ruhsat alım tarihi geçerli olacaktır. Bu tarihten itibaren alına vize harcı, yıl içindeki alınan harçlar, vize yapılan yıl sayısı göz önünde bulundurularak işlemler gerçekleştirilebilir.

Ruhsat alma prosedürleri için ilk alımlarda kişinin kendinin yaptıracağı bu işlemleri için gerçek kayıtların bağlama kütüğünde görülmesi gerekmektedir. Gerçek kayıtlar kişi hakkında ve yapacağı iş hakkında istenilen belgelerden ibarettir. İkinci satışlarda yapılacak kayıtlar devir alacak kişi veya kişilerin ilgileneceği mevzuatları içermektedir. Yat, yelkenli, sürat teknesi, gezi teknesi, balıkçı teknesi, jetski, sandal, gezi ve yolcu teknesi, bot, motor yat alımlarında her araç için kullanım alanına göre ruhsatlar verilecektir.