Önceden uygulama içinde bulunulan prosedürler daha kolay ve başvuru yapıldığında sorun yaşanmayan intizam ile yapılmaktaydı. Sadece limanlara bağlı olan tekneler sahipleri tarafından bilinerek onayları verilmekteydi. Harç ödemesi olmayan ve bakanlık onayı beklenmeyen bu prosedürlerin yerini şimdi daha kapsamlı olan bağlama kütüğü kayıtları almıştır. Bu kayıtlar bakanlıklara bağlı olduğundan yine noter onayı ile alınarak kayıtlar denizcilik bakanlığının da bileceği şekilde yaptırılmaktadır.

Gezi teknesi alma prosedürü her ne kadar çok da kanunlar çerçevesinde yürütülen bir iş gibi görülmese de bu çerçeveye dâhil edilmiştir. Deniz kıyılarında daha çok turistleri taşımak ve etrafı gezdirmek için kıyı şeridinde harekete dene bu araçlar aynı zamanda da bir adadan bir adaya gidebilme hakkına da sahiptir. Gezi tekneleri can taşıdığı için daha çok titizlikle araştırılmaktadır. Gemilerin batmasını önleyecek prosedürler, kıyıdan uzaklaşabilme mesafesi, kişi olarak ne kadar kişiyi taşıyabileceği, bazı teknelerdeki iki katlı olabilme durumuna bağlı gelişen ağırlık kayıtlarda olacak niteliklerin tamamlanması için istenmektedir.

Gezi teknesi alma prosedürü limanlara yanaşabilme ve limanları kullanma hakkını da doğurmaktadır. Gezi yapacağınız için sizin kendiniz için belirlediğiniz bir limanınız olması gerekmektedir. Bu yüzden işlerinizi kolaylıkla yaparak mesken edinme şansınızı almış olursunuz. Ruhsatı olmayan gezi tekneleri ne amaçla olursa olsun gezi yapamazlar. Ruhsat içinde gezi yapacağınıza dair ibarenin olması başka amaçla kullanmayacağınız tekneler anlamına gelmektedir. Ruhsatınızı bağlı bağlama kütüğü kaydınız ile birlikte başvuru yapacağınız kütük bağlamınız verecektir. Burada alacağınız kütük sıranızı tekne üzerinde göstermek zorundasınızdır. Belirli ölçüleri olan bu yazı ve rakamların görünür ve silinmez niteliklerde olması gerekir.

Gezi teknesi alma prosedürü bakanlıklar dâhilinde olacak önemli kurallar ile ele alınmaktadır. Başkalarının içinde taşınacağı bu gemiler için yanlarda, uçta ve arkada güvenlik önlemleri alınmalıdır. Kişiler bilgilerini ve isimlerini kayıtlı olacak şekilde evraklarını hazırlayarak bakanlılara ileterek başvuru yapabilirler. Bağlama kütüğü her limanın bağlı olduğu belgeleri içermektedir. Başka bir ülkede yalnız başınız kalmamak için bağlama kütüğüne bütün deniz araçlarının kayıt yaptırması gerekir.

Gezi teknesi alma prosedürü içinde esas mevzuat bayrak dikme konusundadır. Mevzuatta geçen ruhsat işlemleri bitiminde almanız gereken bayrağınız kıç kısmında görünecek ve dalgalanacak kadar yükseklikte asılarak bulunmalıdır. Yabancı tekneler içinde eğer kayıtları Türkiye’de yapılmış ise kendi bayrakları yerine Türk bayrağı taşımaları gerekmektedir. Denizlerde tanınmak için önemli bayrak her ülkenin kendi bayrağını dalgalandırması ile tanınır bir görünüm oluşturacaktır. Bütün kıyısı olan ülkelerde bu mevzuat aynı şekilde işlemektedir. Özellikle ticaret yapan gemiler için uygulamanın tam olması dışarıya açılacak olan yük geçişlerinde kolaylık sağlamak amacı ile kullanılmaktadır. Her ülke kendi sınırlarına giren deniz aracını tanımak zorundadır. Bu da bağlama kütüğü kayıtları ve bayrakları ile açığa çıkacaktır.