Bağlama kütüğü içerisinde yük gemisi ve tanker alma prosedürleri kapsamlı olarak anlatılmaktadır. Bu kapsam içinde yük gemisi taşımacılığı yapacak olan her geminin tonilato belgesi olması gerekir ilk şart olarak gösterilen bu belge bakanlıklarca gösterilen bağlama kütüğüne kayıt işlemelerinizi yaptırdığınızda alınacaktır. Farklı bir kapasitede iş yapan ticari deniz araçları kendileri için uygulanan alanda işlerini göstererek işleme başlamaktadır. Denizde en ağır vasıtaları oluşturan bu gemiler geçecekleri denizlerdeki ve limanlardaki sınırlamalara uymak zorundadır.

 Yük gemisi ve tanker prosedürleri aynı ölçülerde değerlendirilmektedir. İkisi de ağır yükler taşıyabileceği için taşıdıkları yük miktarını göstererek kütük kaydına geçebilirler. Bu yükler sıvı ve katı durumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak tonaj olarak hesaplanacak yük değerlerinde gemilerin bu taşımaya uygunluğu belirtilmelidir. Her yük gideceği yerin uzunluğuna ve ağırlığına göre limanlardan çıkış yapmaktadır. Limanlar yolcu gemilerinin kalktığı yerlerden farklı olarak yüklemeyi yaparak onay aldıkları bakanlık bünyesinde deniz taşımacılığı yapabilirler.

Yük gemisi ve tanker prosedürleri kapsamında ülkeden ülkeye geçecek olan yüklerin tanınması, gemilerin bu ülkeler tarafından yükü ile birlikte kabul edilmesi bağlama kütüğünde yer alan kayıtları ile mümkün olacaktır. Denizcilik Bakanlığı bünyesinde alınacak olan bu izinler seri numaraları ile birlikte belirlenen kapasite yükle birlikte hareket sağlayacaktır. Bağlama kütüğüne ilişkin olarak başvurular belirli tarihlerde yapılarak bu tarihler içinde onaylanma almaktadır. İçerisinde taşıdıkları yükler için ayrıca bilgilendirme yapacakları limanlarda varacakları yerler ve alına yükün başlangıç noktası belirlenmelidir.

Yük ve tanker prosedürleri askeriye için olan yüklerde bağlama kütüğü kaydı istememektedir. Bunlar için ayrılan farklı prosedürler devlet tarafından seçilerek uygulamaya alınmaktadır. Diğer şahsi yük gemileri için açık ve net olacak kişi bilgileri, geminin şuan itibari içindeki durumu hakkında bilgi verilerek kayıta başvuru yapılabilir. Bu gemilerin sızdırmazlığı, korunaklığı, taşıma ağırlığı, ve farklı tankerlerin taşıyacakları yükler ispatlanarak sunulmalıdır. Her yük farklı gemiler ile taşınarak gidişi sağlanır. Tankerlerin içinde bulunduğu sorumluluğu taşıyacak kişilere kadar araştırılması gereken konuları açıkça görüşmelisiniz. Bakanlıklara vereceğiniz dilekçelerde istenilen ve karşılığında verilen bilgiler için her ülkede geçerli olacaktır. Numaralarınız ve gemi ve tankerlerinizin isimleri açıkça okunaklı olarak yazılmalıdır. İsmi kaydı olmayan bu araçlar başka ülkelere geçtiğinde geri verilmemek sureti ile limanlarda bekletilmektedir.

İthalat ve ihracatta önemli olan bu tanker ve gemiler ülkemiz için önem arz etmektedir. Bu yüzden prosedürlerde detaylara oldukça yer verilmiştir. Kendi limanlarımızın korunması ve başka limanlara gidecek olan malların denetimi devlet tarafından incelenerek alınır veya gönderilir. Amaç sağlıklı olacak koşullarda yüklerin geçişini ve tanınmış gemiler ile yapılan taşımacılığın istenilen derecede yüksek olmasıdır. Denizlerimizde tehlikeli olan tankerlerin dolaşmaması böylelikle sağlanarak uygun geçme izni olan araçların geçişi sağlanmaktadır.