Kıyılarda gördüğümüz alımlı balıkçı tekneleri aslında kendi başlarına istedikleri yerde gezmek için bazı kuraları yerine getirmek zorundadır. Her tekne için aynı mevzuat farklı numaralar ile tanımlanarak kişiye kullanım hakkı verilmektedir. İsteyenler bu numaralandırma ile aracını devredebilir ya da satabilir. Ülkemizde geçerli ola araçları numarası ile belirlenecek olan seri numaralarınız başka ülkelerde geçerli değildir.
Balıkçı teknesi alma prosedürü ülkemizde birçok kıyımız olması nedeni ile ticaret amaçlı olarak seçilmektedir. Balık tutmak için planlanan çerçevede kendileri için ayrılan deniz bölümünde balıkçılık yapabilirler. Belirli bir mesafe bir süre için gösterilen balıkçılar balık sezonunda rahatça paralarını kazanabilir. Genel prosedür teknelerin ağırlığı ve kapasitesi görüşülerek anlaşılacaktır. Bu durumda alınmak istenilen aracın uygunluğu, deniz yüzeyinde kalabilir olacak şekilde dayanıklılığı, alıcının bilgileri ile birleştirilerek kayda geçer, topladığınız bilgilerinizi sunarken yanınızda noteriniz olmalıdır. Bakanlıklar kendi bünyelerinde onaylayacakları balıkçı teknelerini şahsa verebilmek için teknenin durumu göz önünde bulundurularak ticaret yapabilme hakkını verebilir.
Kanunların dışına çıkan tekneler cezalandırılarak sicil kayıtların abu cezaları işlenmektedir. Para cezası ile cezalandırılan balıkçı tekneleri verilen tarih aralığında bu ezalarını ödemezlerse araçlarına haciz konulma ya da tedbir kararı alınması ile iş yapabilme hakları sınırlandırılabilir. Tekrar satış yapmak istediklerinde bu tedbirleri kaldırmaları ya da ezalarını varsa ödemeleri gerekmektedir. Sicil kayıtlarında açık olarak görülecek bu işlemler satış yapmalarını engelleyecektir. Kusurlu olan balıkçı teknelerini almak isteyeneler bu kararların açık metnini GESBİS sayfalarını açarak öğrenebilirler.
Balıkçı teknesi alma prosedürleri içinde ikinci satışlarla devredilen tekneler için bağlama kütüğü kaydı, teknenin devir gerekçeleri notere birlikte sunulmalıdır. Noterin incelemeleri sonucunda noterin görülmüştür onayı ile birlikte içinde bulunulan zaruri durum bakanlıklara bildirilmektedir. Onayı verilen teknelerin sahipleri ikinci el satışlarını yapabilirler. Alınacak olan ruhsatnamelerde devredilme şerhi konulmak kaydı ile devir işlemleri tamamlanabilir. Tekrar yeni limanlarda iş yapmak isteyen araçlar bağlı oldukları limandan kayıtlarını kendileri veya kurumlar aracılığı ile değişiklik yapabilirler. Bu arada harç ödemelerini varsa yapmaları gerekir.
Balıkçı teknesi alma prosedürü direk olarak elektronik alan içine geçecek olan bilgiler ile kendinizde bu işlemleri yapabilirsiniz. Sizinle irtibata geçecek olan kurumlar onaylayarak gösterecekleri evrakları bu sistem içinde onaylayabilir. İmzalı ve mühürlü olması gereken kayıtlarınız bağlama kütüğü kayıtların abu yolla da geçecektir. Artık her şeyin kolayını alacağınız internet içinde nerede olursanız olun işlemleriniz gerçekleşmektedir. Alacağınız ya da satacağınız her aracınız buradan da güvenilir yollarla yapılmaktadır. Zaten kurumların kendi siteleri olan sayfalarda işlem yaptığınızda aynen kayıtlarınız yansıyacaktır. Balıkçı teknesi alma prosedürü bu sayfalarda net olarak açıklanmıştır. Bağlama kütüğüne kaydınız şartı ile sunulan öneriler dışında siz bu tekneleri kullanmak için gerekli kapasiteye sahip olmalısınız.