Herkesin aklında küçük bir yelkenli ile şöyle biraz derinliklere doğru açılmak vardır. Deniz severlerin en çok istediği yelkenli kullanımı profesyonel işidir. Bunun için eğitim almanız bile gerekebilir. Ancak bunlardan önce bir yelkenliye sahip olabilmek için devletin sizden istediği bazı önemli prosedürleri gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Yeni kanun esasınca izlenen prosedürde bağlama kütüğüne kayıtlı olan her yelkenli alınabilir, satılabilir ve denizde istediği kadar kalabilir. Denizcilik Bakanlığı bağlamında yapılacak olan bu gerekçelerde onay verilen her yelken sahibi prosedürler çerçevesinde geçişler yapabilecektir.
Yelkenli alma prosedürü olarak belirlenen kurallarda ilk önce almanız gereken bağlama kütüğü onayı için neler yapılmalıdır? Almak istediğiniz yelkenli için yelkenli hakkında yapacağınız kısa bilgilendirmeler, nereden alınacağı, denizde kalabilmesi için gerekli olan malzemelerinin tam olması, şahsın kimlik bilgileri gibi kısa ama detaylı olacak konuların bakanlık bünyesine sunulması ile yelkenli alma prosedürü ilk aşamayı geçirmiş olursunuz. Bu aşamalardan onay aldığınızda bağlama kütüğü adı verilen ve bütün deniz yüzeyindeki araçların alması gerekli olan sicil kaydı onayı yapılmaktadır.
Yelkenli alma prosedürü içindeki bağlama kütüğüne kayıt yaptırmanız kendi emniyetiniz ve rahatınız için gerekli bir uygulamadır. Sebepsiz yere olabilecek kaza ve benzeri durumlarda direk olarak bakanlıklar sizinle sicil numaranız aracılığı ile ilgilenebilecektir. Denizlerde şahıs olarak değil araçlardaki numaralandırma ile tanınacağınızdan bu gerekli bir uygulamadır. Kişi malını istediği bağlama kütüğü bulunan yere kayıt yaptırabilir. İstediği satışlar ve devirler için siz en yakın bakanlığa veya kütüğe kayıt olmanız kolaylık sağlayacaktır. Bu sayede ruhsat almak istediğinizde isteğiniz hemen gerçekleşebilir.
Yelkenli alma prosedürü içindeki ruhsat alma onayı satış işlemleri gerçekleştikten ve kayıtlar yapıldıktan hemen sonra alınabilir. Boy ve ağırlık ölçümlerinden sonra alınacak olan ruhsatınız için randevu alarak sizin için ayrılan sürede işlemleriniz tamamlamanız gerekmektedir. Yeni açılan kayıtlar için her bir deniz aracı adına bağlama kütüğü bünyesindeki kayıt miktarını gösteren sıra numarası alınmaktadır.
Denizcilik Bakanlığı dışında Ulaştırma ve Habercilik Bakanlıkları da bu kayıtlarda ulaşılabilecek bakanlık isimleridir. Deniz kenarında oturmanız gerekmediği bu bakanlıklar aracılığı ile yapacağınız iletişimle istediğiniz satış ve alımları yapabilirsiniz. Ayrıca küçük merkezlerde oturanlar belediyelerden ve hiçbir önemli kuruma sahip değilseniz internet üzerinden başvurularınızı yapabilirsiniz. İnternet sistemi ile kayıt numaranız alabilir gerekli olan evraklarınızı bakanlıklara ya da diğer yerlere ulaştırabilirsiniz. GESBİS sicil kaydı alabileceğiniz ve tesciliniz yaptırabileceğiniz bir web sayfasıdır. Bütün bilgilerinizin de içinde olabileceği bu sayfa aynı zamanda kurumlara bağlı işlemlerinizi yaptırmanız da olanaklar sunacaktır. İç su araçları için takip edebileceğiniz bilgileri anında görerek istediğiniz yelkenliyi alabilmek adına yapacağınız bütün işlemlerini onaylatabilirsiniz. Gemi ve özel deniz araçları için kullanılan iç su prosedürü açık olarak GESBİS sayfasında güncellenerek size gösterilecektir.