Deniz üzerinde hareket eden her aracın alma prosedürü hemen hemen aynı olsa da siz kendi açınızdan düşüneceğiniz mevzuatları yerine getirmelisinizdir. Ruhsatı olmayan ve kayıtlı olmayan araçlar deniz üzerinde gezme hakkından muaf tutulmaktadır. Bu yüzden en küçük araçlardan en büyük araçlara kadar her marka aracın belgeleri tam olmalıdır. Belgelerinizi tamamlayabilmek için bakanlıklardan ve internet üzerinden yapılması gerekenleri öğrenebilirsiniz.

Motor yat alma prosedürleri yatın özellikleri, ağırlığı, geçiş alanları göz önünde bulundurularak verilmektedir. Elektronik alanda da gerçekleştirebileceğiniz prosedürler ilk defa yapılacaksa bağlı olduğunuz başkanlık tarafından denetlenerek yat alma talebiniz için gerekli uyarılar ya da gerçekleştirmeler yapılmaktadır. Bağlama kütüğüne kayıtlı olması gereken aracın ad boyu, yapılmış olduğu malzemeleri belirlenerek sınırlı sayıda olan kütük numaraları ile alımlarınızı yapabilirsiniz. Ruhsatı olmayan araçlar satılmaz, alınmaz ve seyir yapamazlar. Deniz üzerinde bulunan araçlar belirli bir sayı dâhilinde numaralandırılarak bakanlıklarca kayıtlara alınır. Bu kayıtlarla satış yapabilir ve istediğiniz yolculukları yapabilirsiniz. Yatınız özel mülkiyet olacağından ismini değiştirebilirsiniz. İsim değişikliğinde yine başvuru yaparak kayıtlarınız yenilenmek sureti ile işlem yaptırmanız olanaklı olacaktır.

Motor yat alma prosedürü denizcilik ve liman bakanlıkları bünyesinde yapılmaktadır. Eğer küçük bir merkez de iseniz belediyelere atanacak yetkililer ile işinizi yapabilirsiniz. Belediyelere vereceğiniz kayıtlarınız bakanlıklara ulaştırılarak bağlama kütüğüne ilişkin kayıtlar incelenerek yat hakkında detaylı bilgi oluşturulmaktadır. Kayıtlar dışında yatın kullanılabilir durumu, su yüzeyindeki ağırlığı, kapasitesi ve motor bilgileri de ön planda tutulacaktır.

Bağlama kütüğünde numaralandırılmak için şahsın talebi, araç için gerekli bilgiler göz önüne alınarak işlemler başlatılmaktadır. 2,5 metre üzerindeki her deniz aracının bu kütükte kayıtlı olması şarttır. Bu yüzden bu mesafeyi geçebilecek uzunluğa sahip olabilecek yatlar mecburi kayıt altında tutulacaktır. Noterle anlaşmalı olarak yapacağınız belgeleriniz bakanlıklara sunduğunuzda sizin için verilen onayla yatınızı alabilirsiniz. Motor yat alma prosedürü GESBİS üzerinden takip edebileceğiniz sistem içinde görülebilir. Uzakta da olsanız bu sistemi kullanarak yatınızı kolaylıkla kendi adınıza geçirebilir ve alabilirsiniz.

Motor yat alma prosedürü uygulamaları devletin sürekli denetim altında tutması gereken denizleri için önemli bir mevzuattır. Yat alımı için gerekli olan bilgilerin toparlanması dâhilinde alacak olan şahsa belirli bir süre verilerek kayıtların doğruluğu sağlanmaktadır. Bu süre içinde yapılan doğrulamalar gerçekleşmezse kayıt iptal edileceğinden yat alam hevesiniz de sona erebilir. Yat keyfi bir ihtiyaç olduğundan kişinin özle mülkiyeti içine girmektedir. Lüks ve performansı yüksek olan motor yatlar içerisinde barındırdığı malzeme ağırlığı, motor gücü göze alınarak açılmaya izin belgesi alır. İçlerinde donanımlı olarak gezmek istediğiniz yatınız için gerekli olan ağırlıkları tam olarak yerine getirmeli ve görsel olarak alayışlı ağırlık olarak hafif malzeme kullanımı ile yatınız için alacağınız kullanım hakkına sahip olasınız.